Göçebe Kadınlar Atölye Buluşmaları

  • Toplumsal Cinsiyet ve Göç,
  • Feminizm, Dayanışmanın Önemi ve Ortak Uluslararası Pratikler,
  • Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Ulusal/Uluslararası Deneyimler,
  • Feminist Aktivizm ve Savunuculuk,
  • Kadın Emeği (Göçmen Kadın Emeği),
  • Çatışma/Göç Sonrası Ruh ve Beden Sağlığını Korumak ve Benlik Koruması,
  • Kültürel Farklılıklarımız ve Birlikte Yaşamak (Birlikte Müzik Atölyesi)

15 Mart – 30 Temmuz 2018 tarihleri arasında düzenlemiş olduğumuz 7 atölye sayesinde Suriyeli, Afgan, İranlı, Ürdünlü, Gürcü ve Afrikalı 290 kadın, 45 çocuk, 40’a yakın Türkiyeli akademisyen ve alanında uzman kadınla bir araya geldik. Bu kadınlardan 40’ı dernek üyemiz, 50’si ise gönüllümüz olarak derneğimizin çalışmalarına aktif olarak katılmaktadırlar

Atölyelerimizi Heincrih Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin mali desteği ile Şişli Belediyesi, Göç Birimi, Eşitlik Birimi ve Şişli Kent konseyinin sunmuş oldukları lojistik desteklerle sürdürdük.

 

Kadın Sağlığı Eğitimi Programı:

Programımız Şişli Belediyesi Göç Birimi ve Arel Üniversitesi desteği ile Şişli Belediyesine bağlı Okmeydanı Mahmut Şevketpaşa Toplum Merkezinde yürütülmektedir.Atölyelerde yer alankadınların ulaşımları, atıştırmalıkları ve tercüman ücreti Şişli Belediyesi, Göç Birimi ve Arel Üniversitesi tarafından sağlanmaktadır.

Kadın Sağlığı Eğitimi Programımız 15 Eylül 2018 – 15 Eylül 2019 tarihleri arasında 13 haftalık ve 3 ayrı program olarak uygulanmıştır ve toplam olarak 44 göçmen kadın bu eğitime katılmıştır.

 

Radyo Programcılığı ve Yapımcılığı Eğitimi (Şişli Belediyesi, Göç birimi ve Arel Üniversitesi ortaklığı)

Derneğimizin üyesi ve gönüllüsü olan 4 kadın (3 Suriyeli, 1 Ürdünlü) arkadaşımız 30 Eylül 2018 – 30 Haziran 2019 tarihlerinde Radyo Programcılığı ve Yapımcılığı Eğitimi programımızı tamamlamış, aldıkları sertifikalar sayesinde farklı radyolar ve basın-yayın organlarında çalışmalar yapmaktadırlar.

 

Yüzümüz Dünyaya Dönük Koro projemiz:

Projemiz kapsamında, Suriyeli, İranlı, Gürcü, Afrikalı veTürkiyeli 35 kadın ve 15 çocukla birlikte koro çalışmaları yapılmıştır. Koromuzun çalışmaları sonrasında dernek merkezimizde geniş katılımlı bir dinleti organize edilmiştir. Dinletimize koromuz ile birlikte çok sayıda izleyici ve Bianet kadın haber ağından misafirler katılmışlardır.

Projemiz Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu/Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH destekleri ile 01 Mart – 30 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir.Devam projesi için 2020 yılında yapmış olduğumuz koro çalışmamızın hazırlıkları Covid-19 Pandemi yasakları dolayısı ile ileri bir tarihe ertelenmiştir.

 

Umut Güneşi Gıda Girişimi Projemiz:

Umut Güneşi Gıda Girişimi için 5 Suriyeli kadın birlikte bir mutfak oluşturdu.Mutfak için ekipman alındı ve bir menü yaratıldı. Umut Güneşi Gıda girişimi grubu Temmuz ayının son haftasında yapılan koro dinletimize menülerinde varolan ürünlerin üretimlerini yapmış ve hem koro üyeleri hem de misafirlere sunum yapmışlardır. Bu girişimle birlikte 5 Suriyeli kadın ve aileleri ekonomik olarak kendilerini yeniden üretebilecekleri bir iş alanına kavuşmuşlardır. Umut Güneşi proje ekibimiz mutfak üretimlerine siparişler üzerinden devam etmektedirler.

Projemiz Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu/Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH destekleri ile 01 Mart – 30 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir. 

 

Geçici Koruma Statüsündeki Çocukların Sanat ve Edebiyat ile Rehabilitasyon Projesi

Sivil Değişim Derneği ile işbirliği yapılarak 01 Kasım 2019 – 30 Nisan 2020 (16 Mart-30 Nisan arası online) tarihleri arasında İstanbul’da geçici koruma altındaki çocukların kendi dil ve kültür özelliklerini koruyarak psiko-sosyal rehabilitasyon süreçlerine katkıda bulunmak amacı ile üretilen projede 75 Suriyeli çocukla Şiir, Resim ve Hikaye atölyeleri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarda eğitim alan çocukların yanı sıra Hikaye atölyesinin eğitimlerini üyemiz olan Türkiyeli bir kadın arkadaşımız vermiştir, resim dersleri dernek üyemiz 2 Suriyeli kadın arkadaşımız tarafından verilmiştir ve tüm eğitimlerde üyemiz olan 2 Suriyeli kadın arkadaşımız tercümanlık yapmışlardır. Ayrıca projemiz dernek üyesi 5 kadın arkadaşımıza kısa süreli istihdam alanı açmıştır.

 

Sınırsız Mutfaklar Kadın Girişimi

01 Eylül 2020 tarihinde dernek bünyemizde Suriyeli, İranlı, Nijerli ve Türkiyeli kadınlarla birlikte yeni bir girişim oluşturmuş durumdayız.Girişimimiz özellikle pandemi sürecinde işsiz kalmış yerel kadınlarla Suriyeli, İranlı, Afrikalı, vb. farklı topluluklardan göçmen kadınların bir arada ortak bir mutfak kurması amacı ile planlanmıştır.Kadınlar ortak mutfak aracılığı ile kendi kültürlerine ait yemekleri, kışlık ürünlerini, konserve, turşu ve reçellerini üretmek, birbirlerine öğretmek yoluyla ortak bir mutfak kültürü oluşturmayı hedefler.Proje, farklı dil, kültür ve inançlara mensup kadınlar arasında oluşacak bu diyalog ve dayanışma becerisiyle, sosyal uyuma ve istihdama katkı sunmayı amaçlar. Pandemi sürecinde haftada 2 gün bir araya gelen 9 kadın (Türkiyeli, Suriyeli, İranlı ve Nijerli), hijyen kurallarına uygun ve tamamen doğal, katkı maddesi kullanılmadan kışlık yiyecekler (Domates Sos, Menemenlik Sos, Kahvaltılık Sos, Patlıcan Püre ve Biber Salçası) üretmeye başlamışlardır. Bu ürünler şimdilik dar bir sosyal çevrede satışa sunulmuştur.Satış için 2021 Ocak ayı itibarı ile geniş bir sosyal medya çalışması ve satış planı yapılacaktır.Sınırsız Mutfaklar Kadın Girişimi projemiz Şişli Kent Konseyi Kadın Meclisinde bulunan kadınların bireysel destekleri ile gerçekleştirilmiştir.Dönem açısından domates artık turfanda olduğundan kış döneminde,kışlık sebzelerden turşu, meyvelerden de reçel yapılması planlanmaktadır.Bu çalışma pandemi sonrasında kadınların birlikte üreteceği ve dünyanın tüm mutfaklarından yemeklerinin yapılacağı bir kadın lokantasına dönüştürülecektir.